Atopický ekzém a jídlo: Jakým potravinám se vyhnout
Trápení s atopickým ekzémem u vás nebere konce, přestože o něj pečujete svědomitě a tím nejlepším? Pak možná přehlížíte jeden zásadní faktor - stravu. Jakým potravinám byste se měli při atopii vyhýbat a co naopak pomáhá? Hydratace je základAtopický ekzém se projevuje v podobě suchých šupinatých kožních ložisek, která svědí. Pokožka může praskat, být zarudlá, napjatá. Z toho důvodu musíte v každém případě myslet na hydrataci zevnitř i vně. Kromě pitného režimu tedy dbejte na pravidelné promazávání šetrným hydratačním přípravkem vyvinutým pro extrémně suchou a atopickou pokožku. Správná kosmetika kůži nejen hydratuje, nýbrž jí pomáhá obnovit kožní bariéru. Sáhněte například po přípravcích z řady AD pro atopiky. Pokud se váš ekzém začne šířit, nezapomeňte vždy vyhledat lékaře a konzultovat s ním další postup léčby.
Pozor na potravinové alergieAtopický ekzém je častým doprovodným příznakem alergie či intolerance. Pokud tedy trpíte alergií na nějakou potravinu, striktně ji vyřaďte z jídelníčku, přestože vám zatím výrazné komplikace nezpůsobuje. Váš zdravotní stav se může postupně zhoršovat a s ním také atopický ekzém. Zároveň nezapomeňte navštívit alergologa a dermatologa pro stanovení správné diagnózy. Potraviny, které zhoršují atopický ekzémMůže však nastat také situace, kdy sice žádnou alergií netrpíte a trápí vás pouze ekzematická pokožka. Ani v takovém případě nepodceňujte své stravování. Vyřaďte ze svého jídelníčku výrazně kyselé potraviny a takové, které podporují vyplavování histaminu. Mezi ty patří:
Jaké potraviny vám mohou naopak pomoci? V prvé řadě ty čerstvé. Snažte se co nejvíce omezit konzumaci průmyslově zpracovaných potravin, kořeněných a tučných jídel. Zařaďte také probiotika.
|