Doprava zdarma při nákupu nad 1500 Kč

Atopický ekzém a jídlo: Jakým potravinám se vyhnout

Trápení s atopickým ekzémem u vás nebere konce, přestože o něj pečujete svědomitě a tím nejlepším? Pak možná přehlížíte jeden zásadní faktor - stravu. Jakým potravinám byste se měli při atopii vyhýbat a co naopak pomáhá? 

Hydratace je základ

Atopický ekzém se projevuje v podobě suchých šupinatých kožních ložisek, která svědí. Pokožka může praskat, být zarudlá, napjatá. Z toho důvodu musíte v každém případě myslet na hydrataci zevnitř i vně. Kromě pitného režimu tedy dbejte na pravidelné promazávání šetrným hydratačním přípravkem vyvinutým pro extrémně suchou a atopickou pokožku. Správná kosmetika kůži nejen hydratuje, nýbrž jí pomáhá obnovit kožní bariéru. Sáhněte například po přípravcích z řady AD pro atopiky. Pokud se váš ekzém začne šířit, nezapomeňte vždy vyhledat lékaře a konzultovat s ním další postup léčby.

66

Pozor na potravinové alergie

Atopický ekzém je častým doprovodným příznakem alergie či intolerance. Pokud tedy trpíte alergií na nějakou potravinu, striktně ji vyřaďte z jídelníčku, přestože vám zatím výrazné komplikace nezpůsobuje. Váš zdravotní stav se může postupně zhoršovat a s ním také atopický ekzém. Zároveň nezapomeňte navštívit alergologa a dermatologa pro stanovení správné diagnózy.

Potraviny, které zhoršují atopický ekzém

Může však nastat také situace, kdy sice žádnou alergií netrpíte a trápí vás pouze ekzematická pokožka. Ani v takovém případě nepodceňujte své stravování. Vyřaďte ze svého jídelníčku výrazně kyselé potraviny a takové, které podporují vyplavování histaminu. Mezi ty patří:

  • kakao a čokoláda,
  • citrusy, jahody, ananas a další druhy kyselého ovoce,
  • rajčata, celer, špenát, lilek,
  • uzeniny a uzené maso,
  • zrající sýry,
  • kvasnice,
  • konzervovaná a kysaná jídla,
  • ocet,
  • alkohol,
  • kravské mléko, 
  • dále vejce, 
  • ořechy,
  • ryby a mořské plody,
  • sója, 
  • pšenice a potraviny obsahující lepek.

Jaké potraviny vám mohou naopak pomoci? V prvé řadě ty čerstvé. Snažte se co nejvíce omezit konzumaci průmyslově zpracovaných potravin, kořeněných a tučných jídel. Zařaďte také probiotika.

 

Snip20200311_36